Hållbarhet för mattor

Hållbarhet är väldigt viktigt. Ämnet har ökat markant i popularitet de senaste åren och verkligen blivit ett ämne som diskuteras i media såväl som i hem.

Vad finns det som man kan tänka på när det kommer till mattor och hållbarhet?

En hållbar matta är en miljövänlig lösning för både hemmet såväl som på kontoret.

Hur blir en matta ”hållbar”?

En matta blir hållbar genom tillverkningsprocessen och materialet som används i produktionen. Generellt så är en hållbar matta tillverkad med naturliga, återvinningsbara material. Tillverkningsprocessen ska dessutom vara en process som har minimal påverkan på miljön.

Idealt så ska mattorna vara gjorda på naturliga fiber som i större utsträckning inte har blivit kemiskt behandlade. Det finns material som petroleum som inte är en återvinningsbar produkt som inte är hållbar.

I stället så kan man välja en matta som inte har stoppning. Eller helt enkelt gå efter ett material till matta som återvunnen bomull, eller andra återvunna material.

Olika typer av hållbara mattor

Ullmattor och mattor av återvunna material är två populära alternativ för människor som önskar införskaffa sig hållbara mattor.

Människan har sedan lång tid tillbaka tillverkat mattor gjorda på ull. Detta material tillämpar sig bra eftersom det är fast och håller över lång tid. Du kan frekvent använda en ullmatta över många år utan att få några skador eller problem. Materialet är dessutom en helt naturlig och återvinningsbar produkt som reducerar statisk elektricitet, är flamskyddad och enkel att rengöra.

En matta på återvunnet material är något som vi kommer se allt mer de närmaste åren och i framtiden.

Vad finns det för fördelar?

Förutom att man använder sig av samma naturliga tillgångar flera gånger och således får mer användning för samma material, så finns det fler fördelar med hållbara mattor:

  • Enkelt att rengöra
  • Förbättrad akustik i t.ex. klassrum
  • Ökad säkerhet för äldre människor
  • Hållbara både ur miljöperspektiv men även ur användarperspektiv