Skydda din nya bil med stänkskydd kök

Nya bilar utan stänkskydd
Enligt transportstyrelsen är det inte längre krav på
stänkskydd kök så som stänklappar och strålkastarrengörare. Kravet upphörde i och för sig redan 1995, men börjar nu tillämpas allt hårdare vid nybilsproduktion. Enligt de gemensamma EU-kraven utgör bilens kaross ett fullgott skydd som uppfyller EU-kraven. Ett undantag är om bilen är utrustad med så kallat Xenonljus, då är strålkastarrengörare standard.

Bränsleförbrukningen en bov i dramat.
En annan bidragande orsak till att biltillverkare väljer att inte ha stänkskydd är att få till bättre mätningar när det gäller bränsleförbrukningen, detta beroende på luftmotståndet. Bättre mätningar gällande bränsleförbrukning säljer helt enkelt bättre en ett fullgott stänkskydd. Man bör också nämna att biltillverkare gärna utelämnar stänkskydden på grund av det estetiska intrycket.

Komplettera med stänkskydd direkt hos ÅF.
Att komplettera en ny bil med stänkskydd kan kanske kännas lite vanskligt. De flesta återförsäljarna erbjuder att montera stänkskydd till kund innan slutleverans.

Komplettera med stänkskydd på egen hand Steg-för-steg.
Att montera stänkskydd på egen hand är inte jättesvårt, men kräver lite verktygsvana. Du behöver följande: skruvmejsel, torox-mejsel, popnitstång, rengörningssprit och borrmaskin. Ofta när man köper ett set med stänkskydd så medföljer allt du behöver (lite som en IKEA-leverans). Följ instruktionerna som medföljer setet. Instruktionerna brukar vara bra och lättförståeliga. Se också till att bilen är riktigt ren innan montering. Du behöver inte montera av hjulen och monteringen tar bara några minuter på sida.

Det är inte alltid lätt att få tag på rätt stänkskydd.
Eftersom nyare bilar inte levereras med stänkskydd så kan det vara svårt att få tag på stänkskydd som passar just din bil. Volvo har till exempel stänkskydd som originaltillbehör, även till nya modeller. Är du händig kan du lätt skära ut stänkskydd som passar din bil och modell, annars rekommenderas att du vänder dig till en verkstad.